Recycle met Wecycle

Ooit gehoord van Wecycle?

Ik ging een blog schrijven over Wecycle. Ik heb eerst even onderzoek gedaan naar Wecycle en wat dit nou precies betekende en inhoud. Zodat ik jullie hier ook wat meer over kon vertellen.  Ik ben er op het internet wat meer over gaan uitzoeken. En las dat ze de inzameling en recycling organiseren van elektrisch afval. Ze werken samen in opdracht van elektronicaproducenten en importeurs die de wettelijke verantwoordelijk hebben om afgedankte elektronische apparaten en energiezuinige verlichting verantwoord te laten inzamelen en recyclen.

Afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen worden vooral ingeleverd bij de milieustraat van de gemeente en via winkels die ouder apparaten en lampen innemen. En dan haalt Wecycle ze daar weer op. Eerlijk gezegd heb ik dit nooit geweten. Best wel slecht van mijzelf vind ik. Doordat ik mij meer in dit onderwerp heb verdiept zag ik ook in eens bakken bij de supermarkt staan of bouwmarkt. Dit was mij eerlijk gezegd nog nooit opgevallen. Ik vind het wel goed om je hier iets meer in te verdiepen. Het doel van Wecycle is zo veel mogelijk elektronisch afval op een verantwoorde manier te laten recyclen. Bij verantwoorde recycling worden zo veel mogelijk grondstoffen voor hergebruik teruggewonnen zoals (aard)metalen en plastics. Daarnaast wordt schade aan het milieu voorkomen door schadelijke stoffen. Ik heb even de volgende verschillende inlever punten voor jullie op een rij gezet en erbij gezet wat je hier kan inleveren.

Inleverbakken in winkels

Hier kan je spaarlampen of kleine elektrische apparaten inleveren zonder dat je een nieuw product moet kopen. Kijk op de site van Wecycle in welke winkels je iets kan inleveren. En daar was ik best wel verbaasd over in hoeveel winkels je hiermee terecht kan.

Wecycle Premium Pick-up Partners

Hier kun je bij bezorging van een nieuw groot apparaat bij je thuis, zoals een wasmachine, koelkast, afwasautomaat niet alleen het oude apparaat mee laten nemen. Mocht je nog andere apparaten hebben die je wil inleveren zoals een föhn, tv, telefoon etc dan mogen deze ook gelijk mee.

Gemeentelijke milieustraat

Hier kun je kleine elektrische apparaten en of  spaarlampen/tl buizen inleveren. Voor iedereen wordt dit weer anders genoemd. Bij ons noemen ze het de stort of het grofvuil.

Voor thuis kan je een Jekko bestellen. Een Jekko is een kleine inzamelbox die je ergens in huis kan neerzetten. Deze is gratis te verkrijgen bij sommige winkels en kinderboerderijen. Hierin kan je gebruikte kleine apparaten, kapotte spaarlampen en lege batterijen bewaren. Om deze vervolgens gescheiden te kunnen inleveren.

Verantwoord ondernemen

Ik vind dat je je als bedrijf (ondernemer) hier ook zeker mee bezig moet houden. En gelukkig willen tegenwoordig bedrijven wel de verantwoordelijk dragen voor maatschappelijke problemen zoals luchtvervuiling, klimaatverandering. Veel bedrijven zijn dan ook voor het MVO beleid, dit betekend: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze bedrijven houden rekening met de maatschappelijke effecten van hun activiteiten. Dat houdt in dat ze dit bij alle bedrijfsprocessen doen, inkoop, productie, verkoop en onderhoud. Gelukkig worden bij veel renovaties of verbouwingen van armaturen ook rekening gehouden met het MVO beleid. Maar nog lang niet iedere bedrijf doet hier aan mij. Ik hoop echt in de toekomst dat dit veel meer gaat gebeuren.

Waarom houden al veel bedrijven zich bezig met het MVO beleid? Ze vinden het niet meer dan normaal. Ze willen het mileu niet nog meer belasten, op deze manier houden ze toch een steentje bij in de maatschappij. Ik vind het eigenlijk ook niet meer dan normaal dat een bedrijf hier zich mee bezig houdt. Tenslotte moeten we allemaal een steentje bijdragen aan het mileu. Alleen samen kunnen we hier iets in bereiken. Er wordt van ons als consument ook verwacht dat wij onze lampen etc in de speciale bakken gooien.

Wettelijk verplicht

Wist je trouwens dat als je zelf lampen en armaturen voor je projecten importeert je ook wettelijk verplicht bent je aan te sluiten bij stichting LightRec. Voor diegene die niet weten wat armaturen zijn, dat is de behuizing van 1 of meerdere lichtbronnen waarin een fitting voor een lichtbron zit. Als je aangesloten bent bij LightRec dan ben je ook verplicht om en kleine recycling bijdrage in te leveren. Deze bijdrage zijn op dit moment €0,14 per lamp en €0,42 per armatuur of module. Dit geldt niet voor gloei en halogeenlampen en ook niet voor componenten van lampen en armaturen.

 

Eigen project

Onlangs wilde ik onze armatuur in de slaapkamer vervangen voor een nieuwe. Wat ik met de oude heb gedaan? Deze deed het nog, dus heb ik bewaard. Misschien dat ik deze ga verkopen of bewaren voor als ik de lamp toch een keer ergens anders wil ophangen. Zelf heb ik best veel lampen en armaturen in huis. Ik had al een tijdje een paar oude lampen opgespaard. Deze heb ik dan ook naar de plaatselijke supermarkt gebracht om ze in te leveren. Ook had ik nog een aantal elektrische kleine apparaten die ik gelijk maar heb ingeleverd. Goed dat ik hier weer iets meer over heb gelezen. Ik ben door het onderzoeken van dit onderwerp wel bewuster geworden. Ik hoop jullie ook. Dus als jullie oude lampen of armaturen hebben dan zou ik ze zeker bij 1 van de inleverpunten inleveren. Zo zijn we allemaal wat bewuster met het mileu bezig. Ze zeggen toch “een beter mileu begint bij jezelf” en dat is toch echt zo. Ik hoop dat ik jullie ik ook een beetje aan het denken heb gezet. Ik ben benieuwd of jullie dit al wel langere tijd doen of nog niet. Laat het hieronder weten. Ik ben benieuwd!

Bedankt voor het lezen.

Liefs,

Yvonne

 

*Deze blog is tot stand gekomen ism Wecycle

 

 

Geef een reactie

0