Interieur en Lifestyle

Samenwerking hoe dan?

Even naar het begin

Vandaag een andere blog dan dat jullie van mij gewend zijn. Ik krijg vaak de vraag hoe ik het doe met samenwerkingen. Iedereen weet wel dat ik daar heel erg open over ben. Waarom iets voor jezelf houden als je er misschien andere mensen mee kan helpen. Je moet een ander ook iets gunnen, toch? “wie goed doet, goed ontmoet”. Dat is mij altijd geleerd. Maar ik merkte dat niet iedereen hier open over is. Wat iedereen natuurlijk ook zelf moet weten. Maar het is toch veel leuker om elkaar te helpen? Het wereldje is groot genoeg. Ik ben zelf ook niet echt het type die snel andere om hulp wil vragen. Ik denk altijd dat ik zelf wel het wiel zal uitvinden. Maar zo gaat het niet altijd en dat merkte ik zelf na een tijdje “aangekloot” te hebben. Sorry voor mijn taalgebruik. Maar het woord paste wel bij die tijd. Want ik wist niet precies wat ik deed en wat ik moest doen. Het was ook best wel vermoeiend om het op mijn manier te doen. Ik zal even terug gaan naar het begin en wat ik precies bedoel met samenwerkingen. Je bent op socialmedia behoorlijk groot geworden. Je hebt een blog die heel erg goed gelezen word. Bedrijven vragen aan je of je met ze wil samenwerken. Wat nu?

Dat was een vraag die ik mijzelf ook wel behoorlijk vaak heb gesteld. Ik kwam in een wereld terecht die nieuw voor mij was. Maar wel een leuke wereld. Leuk als je een instagram account hebt met zoveel volgers. Het is ook iets waar ik heel erg trots op ben. Ik ben daar ook altijd erg druk mee om het te onderhouden. Want zoals jullie weten als je het niet onderhoud dan zak je weer en word je minder gezien. Maar dat is misschien iets voor een andere blog om over te schrijven. Het kan echt een dagtaak zijn.

Barterdeals

De meeste bedrijven willen met je samenwerken vanaf een bepaalde aantal volgers. Het ligt op IG rond de 10.000 maar kan ook al iets minder zijn. En dat begint met een barterdeal. Wat zijn barterdeals? Misschien heb je er nog nooit van gehoord en misschien wel maar geen idee hebt wat het betekend. Barterdeals daar beginnen de meeste Social influencers mee. Een bedrijf benaderd jou en vraagt of je iets over hun wil plaatsen op jou social media of blog inruil voor iets van hun. Klinkt natuurlijk hartstikke leuk en is ook erg leuk. Wie wil nou niet leuke spulletjes krijgen. Ik denk dat de meeste zo zijn begonnen. Maar naar mate je groter wordt en merkt dat het veel tijd van je gaat kosten, ga je er anders in staan. In ieder geval ik ging er anders in staan.

Hoe moeilijk kan het zijn

Het werd voor mij heel erg druk. Ik werkte zelf ook nog 3 dagen. Het lijkt altijd alsof het weinig werk is. Ik krijg ook wel eens de reactie “een foto plaatsen is toch niet zoveel werk”. Uhm, niet iedereen beseft en begrijpt wat je er nog bij doet. Wat ik eigenlijk ook wel snap. Want de mensen die jou volgen zien alleen het mooie plaatje. Maar achter het mooie plaatje schuilt nog wel een aantal werkzaamheden. Oké sommige foto’s zijn een makkie. Maar de perfectionisten onder ons willen het toch perfect hebben voor de klant waar ze mee samenwerken. Want je wilt immers dat de foto veel geliked word en dat mensen er op reageren. Want dan is je missie pas geslaagd. Zo zie ik het dan. Vaak ben je dan aan het slepen met spullen in huis totdat je het “perfecte” plaatje hebt. Zo af en toe ga je naar uitnodigingen van bedrijven of events. Hartstikke leuk. Maar kost wel tijd.

Hoe krijg je een samenwerking

Dat is iets wat ik in het begin ook echt niet wist. Ik wachten altijd af tot bedrijven mij gingen benaderen. Gelukkig gebeurde dat ook erg vaak en nog steeds. Alleen wilde je wel de bedrijven die niet alleen maar voor de barterdeals gingen. Want inmiddels werd het mijn 2e baan en ik wilde niet meer gratis werken. Want als ik naar een afspraak moest of met de styling en fotografie bezig was moest ik soms andere leuke dingen laten of vrij vragen op mijn werk. En dat wilde ik niet meer voor niks doen. Het kost mij tijd en soms zelfs geld. Ik kwam in contact met verschillende PR bureaus. Sommige kwamen bij mij terecht en de andere heb ik zelf op het internet gezocht. Via het PR bureau kreeg ik klanten, klanten die mij zeker serieus namen en wisten dat je voor reclame moet betalen. Want je moet niet vergeten dat je reclame maakt voor een bedrijf. En bedrijven weten dat je nergens gratis reclame krijgt. En als je zoveel bereik hebt dan is dat zeker positief voor een bedrijf om met je samen te werken. Ik kreeg bedragen te horen die ik kon vragen. (bedragen zijn voor iedereen weer anders, afhankelijk van je bereik) Ik moet je eerlijk zeggen dat ik dit ook erg lastig vond in het begin om te vragen “straks zeggen ze nee en heb ik niks”. Maar geloof mij daar denk je snel niet meer aan. En ja ik heb vaak nee gehoord. Dat is dan niet anders. Zoals een bekende blogger een keer tegen mij zei “wil je dan met dat soort bedrijven samenwerken” en dat heb ik altijd onthouden. Want nee dat wil je niet. Ik ben ondernemer geworden en ik wilde serieus gevonden worden. Dit was iets wat ik leuk vond om te doen en ik wilde er mijn werk van maken. Maar om nog even terug te komen over hoe je een samenwerking krijgt? Je kan natuurlijk ook zelf een bedrijf benaderen. 1 tip: stel jezelf wel altijd even voor als je een mail verstuurd. Dat is wel zo netjes. Laat weten wie je bent en wat je doet en wat je voor een bedrijf kan betekenen.

Een mediakit

Wat ik zelf ook altijd aan een bedrijf kan laten zien is een mediakit. Wat is een mediakit? Hierin kan je iets over jezelf vertellen en over wat je doet. Maar het belangrijkste is dat je hierin je bereik vermeld, je statistieken van alle kanalen die je hebt. Ik moet zeggen dat dat bij mij nog wel eens veranderd. Zo heb ik een bepaalde periode steeds tussen de 4000 en 10000 likes op een foto en het kan een week later ook weer veel minder zijn, zoals nu. IG blijft zijn eigen ding doen. Dan denk je “ja ik heb het ontdekt” en dan is het weer minder. Maar goed, ook hier wil ik mij niet meer zo druk om maken. Want daar maak je jezelf alleen maar gestrest van. Ik plaats ook mijn plaatjes omdat ik jullie wil inspireren en omdat ik het leuk vind om mooie foto’s te maken. Dat is trouwens ook wat ik geregeld doe, productfotografie voor een bedrijf/merk.

Wat ik ook in mijn mediakit heb staan zijn de bedragen die ik voor een post, story, Facebook, blog vraag. Maar ook heb ik hier een pakketprijs in vermeld. Dan ben je als bedrijf goedkoper uit. Vaak word er bij mij het pakket afgenomen. Hierboven zie je een voorbeeld van mijn mediakit.

Iedereen doet het op zijn manier

En natuurlijk werkt het voor iedereen anders en iedereen werkt misschien ook weer anders. Maar ik wilde jullie vertellen hoe ik het doe. Ik heb een manier gevonden die voor mij goed werkt. Wat ik ook nog wilde zeggen en waar bedrijven zeker naar vragen, is je BTW nummer ivm uitbetalen. Ik ben de laatste tijd ook wel kieskeurig geworden met samenwerkingen. Ik doe alleen maar samenwerkingen waar ik voor de volle 100% achter sta en die ook echt bij mij passen. Want anders komt het niet geloofwaardig over naar de mensen die mij volgen. En het zou ook voor beide partijen niet werken. Dus pas daar mee op. Doe alleen wat bij je past. Ik zet ook bij mijn foto’s ad/betaaldpartnerschap/ neer. Zo kunnen de volgers ook zien dat ik iets gekregen heb. Bij een blog zet ik tegenwoordig neer “deze blog is tot stand gekomen ism …….

Ik denk dat ik nu best wel wat verteld heb over mijn manier van werken. En nogmaals je moet het doen zoals het voor jou goed voelt. Hebben jullie nog vragen, stel ze hieronder gerust.

Love,

Yvonne

 

Share:

10 comments so far.

10 reacties op “Samenwerking hoe dan?”

 1. Marijke schreef:

  Thanks yvonne,

  Hier heb ik zeker wat aan

 2. Ayla schreef:

  Aah super Yvonne dat je dit deelt. En open over bent! Was voor mij tijdje terug ook zoekende!

  Nu is inderdaad door te praten met andere bloggers alles wel tot stand gekomen. Was jou blog er toen maar hahaha

 3. Judith schreef:

  Top Yvon! Ik kan het alleen maar beamen. You go girl x

 4. Heel interessant geschreven Yvonne!
  Ik kan alleen maar zeggen dat ik jaloers ben maar dat ik ook zie hoe hard je er voor werkt!

 5. Andrea de Groot schreef:

  Ik lees dit nu pas! Heb net een blog geplaatst over een aantal vragen die mij gesteld werden. Ook over influencer zijn. Ik heb groot respect voor je en hoe je het aanpakt! Komt overeen met hoe ik het wil doen open en eerlijk! Dankzij een aantal tips, mede van jou durf ik nu ook gewoon te onderhandelen! Het is de wereld van vandaag. Bedankt Yvonne, voor je inspiratie! Die kit ga ik ook maken ✌

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *